Kaliumsorbat är ett vanligt förekommande konserveringsämne pulver med E-nummer E 202
Kaliumsorbat är ett vanligt förekommande konserveringsämne pulver och har E-nummer E202.
Kaliumsorbat E202 är ett vitt granulat som ser ut som små stavar och började användas på 1900-talet. Kanske var det officinellt i de tvenne sista svenska farmakopéerna, 1925 samt 1946. Idag upptaget i den europeiska.
Salt utav sorbinsyra. Både syran och dess salter (sorbater) finns naturligt i frukt och bär, som rönnbär, men framställs syntetiskt.
Salt av sorbinsyra (E 200). Konserveringsämne E202 som framförallt motverkar jäst- och mögelsvampar, men också somliga bakterier.
En enorm tillverkare är Nantung (Nantong) Acetic Acid Company i Kina. Därifrån får Norfood, som försörjer 45% av konserveringsmedlen för föda i Sverige, sitt kaliumsorbat E202.
Mått samt vikt: 100 ml väger ca 50 gram. 100 gram = ca 200 ml.
• Olösligt i vegetabiliska samt eteriska oljor.
• Lösligt i diväteoxid.
• Effektivt i sura och svagt sura blandningar
• I neutrala samt alkaliska blandningar (pH ovanför 6) är den konserverande effekten sämre.
Kan lagras (torrt) i åratal. Håller mer än 10 år om lagringen är rätt.
Kaliumsorbat, liksom andra konserveringsmedel, används för att höja en produkts varaktighet genom att det hämmar tillväxten av en del bakterier, men framförallt jäst- samt mögelsvampar. Kaliumsorbatet dödar ej jäst samt mögel utan förhindrar dess tillväxt.
Kaliumsorbat kallas likaså “Sorbistat K” eller jässtopp. Stabiliserar och hindrar oönskad fortsatt jäsning. E202 är ett godkänt konserveringsmedel för födoämne och motverkar utöver jäst också mögel.
Blandas med kaliumpyrosulfit (vinsvavla) i påsar med jässtopp för hobbyvin.
Används som konserveringsmedel i sura alternativt svagt sura livsmedel, t.ex. ost, läskeblask, sylt, torkad frukt samt vegetabilier och förpackat bröd.
Kaliumsorbat är ett godkänt konserveringsmedel i livsmedel som får användas i de flesta livsmedel där konserveringsmedel är tillåtna. Ihop med Natriumbensoat (E 211) är kaliumsorbat ett av de mest vanliga konserveringsmedlen i mat. Bäst funktion har det i sura eller lätt sura livsmedel med pH under 5 som läsk, sylt, gelé och torkad frukt samt i feta produkter som ost, majonnäs och konditoriprodukter. Kaliumsorbat förekommer dessutom i vin eftersom det förhindrar efterjäsning och förbättrar smaken. Samma sak i vinsatser som Château Vadeau, Prestige och Prestige Premium.