God saft och sylt med vinsyra
En del ser vinsyran som en antik sak men faktum är att den fortfarande köps flitigt i matbutiker online och lokalt. Man kan använda sig av vinsyra alternativt citronsyra därför att bevara och skänka en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flertal menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.
Dags att producera sylt och saft samt att konservera med vinsyra
Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du ska vinsyra införskaffa så kommer den för det mesta i påsar som pulver alternativt på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då speciellt i vindruvor vilket hörs på namnet.
Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den även funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är en aning dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.
Det finns likaså vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel
Ifall du har hört talas om vinsten så ska du vara medveten om att detta inte är detsamma som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Mer Information HÄR.
Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver därför att få en förtjusande effekt. Och det går även att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och för den skull så användes den en gång i tiden i inläggningar.
Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten
Ifall det är så att du står utan vinsyra och ej hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver cirka 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.
En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det icke kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma inför syltning och saftlagning.
Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt eftersom receptet antagligen är från förr.
Tänk på att ha färsk syra hemma så att syltningen icke misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allting det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.
Handla online för bättre priser och bättre produkter
Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På nätet så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.