Med kalciumklorid så kan du avfukta och smaksätta med salt
Detta salt erbjuder flera positiva fördelar och effekter. Man utnyttjar saltets avfuktande effekt bland annat för att avfukta ett förråd eller i båtar som ska vinterförvaras på land. Torrboll i detta fall är det inte den torrboll du tänker på i första hand utan en boll som är fylld med kalciumklorid, denna kan du köpa färdig eller göra själv, ett sätt är att fylla en hink med salt och använda ett durkslag.
Det är lätt att göra en egen torrboll och erhålla en god avfuktning med kalciumklorid.
Det är viktigt att man skaffar rätt typ av salt till sin torrboll när det dags att avfukta båten, sitt förråd eller källare. En del missförstår och tror att allt vägsalt kommer att fungera men så är det inte. Om du av misstag köper natriumklorid att fylla din torrboll med blir resultatet inte bra.
När det är dags att avfukta på ett effektivt sätt är det kalciumklorid eller magnesiumklorid som är de rätta alternativen. När du ska köpa detta salt ska du tänka på att det inte är en vanlig liten hushållsförpackning du behöver så då blir priset en känslig faktor. Det kan bli svårt att hitta en lokal butik som har rätt sortiment av saltet och de mängder du behöver.
Du gör lätt en helt egen torrboll genom att ta ett stycke tyg, lite större än för 10 kg salt, knyt ihop till en kula och häng sedan upp din torrboll. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. Man kan också lägga ett durkslag mot hinken och placera saltet däri.
Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.
Detta angående torkning, men kalciumklorid kan även nyttjas som smaksättare.
Det går också bra att använda kalciumklorid som smaksättare men då är det återigen så att man måste välja livsmedelskvalitet.
Om du ska använda saltet på detta sätt ska det ha e-beteckningen e509. Detta salt är extremt salt och det används på lite olika sätt. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.
Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Dessa effekter drar både bryggerierna och hemmabryggare nytta av för att kunna brygga ett öl som smakar bättre.
Man kan köpa kalciumklorid online och det oavsett om man behöver saltet som livsmedel eller om man tänker göra egna torrbollar med det. På nätet så ska man få bra priser och god kvalitet.
Om det finns någon hembryggbutik kvar i dina trakter kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet där, annars finns det alltid online hos exempelvis hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller ibland på Tradera.