Är allt socker likvärdigt?
Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det finns många olika sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har bara ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Inga kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men helt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullständigt kolhydratfria, skänker bara sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker bara sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp omgående i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår väsentligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej en laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.