Sukralos – slipp socker och baka sött ändå
I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte alltid så enkelt att finna korrekt medel eftersom de olika varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Detta är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att inse hur man ska nyttja det på rätt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att bruka?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är även därför som sukralosen är ett så bra val då du vill förtära bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke överdriva användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är pålitlig att använda och det speciellt i bakverk samt godis som man gör hemma.
Sukralos kan å andra sidan vara besvärlig att finna i butiker men finns på nätet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så möjligen du rynkar på näsan och det är inte så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen ej lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är gripande med xylitolen är att den ej blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn inte får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ideligen har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att motverka detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en underlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier alternativt smakar så illa att man brukar blanda flera skilda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål icke värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?
Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är bra för tänderna. Men man ska tänka på att det inte hela tiden är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.